Quote

The goal is not to change your subjects, but for the subject to change the photographer.

donderdag 23 juni 2011

Dinsdag 21 juni

Allereerst even een "goed" bericht wat ik net lees:
De gemeente Amsterdam blijft tegen het afschieten van damherten in de AWD zolang andere middelen (zoals de hekken) nog niet voldoende zijn ingezet.
Lees hier het bericht
Provincieregent J Bond van het CDA voert de druk op om toch jacht toe te staan, het mag duidelijk zijn dat de man geen kennis van zaken heeft en nooit in het gebied komt, alleen de (economische) belangen van zijn jager vrienden tellen voor hem.

maar dat even tussendoor

Afgelopen dinsdag klaarde het in de loop van de dag op, aangezien de rest van de week en het komende weekend voor mij aardig vol gepland stonden en ik toch aan mijn voorgeschreven dosis AWD moet voldoen trok ik naar Pannenland.
Terwijl ik tussendoor steek naar het vinkenveld zie ik een eekhoorn wegschieten, ik probeer hem te volgen en krijg hem op een gegeven moment in beeld.
Beetje positioneren ivm tegenlicht en dan heb ik hem, even maar want al snel springt hij van boom tot boom en verdwijnt.
thuis zie ik dat hij iets van een paddestoel of zo in zijn bek heeft:

Boven op een duin zie ik een leeg vinkeveld, de zon en wolkpartijen zorgen wel voor mooie luchten

Ik loop verder langs het beekje en ga richting zwarteveldkanaal, ik hoop vandaag een jong damhert te fotograferen en loop langs alle stille plekjes waarvan ik vermoed dat ze er zouden kunnen zitten, helaas zie ik geen één hert, ik loop ondertussen te denken over hertenoverpopulatie en afschieten, wat een onzin.
Ik besluit om nog even bij de vossen te kijken, als ik aankom is er genoeg actie, de hele familie is in touw
Moer, de twee jongen en even later komt ook grote zus langs, ik kom ook wat medebloggers tegen, Greet, Ria, Astrid en Roeselien, leuk om eens wat gezichten achter de blogs te zien.

ga weg, ik zat hier eerst!!
prachtig om die twee zo bezig te zien, tot nu toe had ik ze nog niet veel samen gezien, echt genieten dit.
We moeten een beetje op de tijd letten, Ria vertrekt naar Zandvoort en wij vertrekken richting Pannenland, onderweg zie ik nu wel genoeg damherten, alleen geen jong, dus volgende keer beter.

Als we bij het hek aankomen sluit de boswachter achter ons af, net op tijd :)
(volgens mij hadden we nog wel een kwartier)

zoals gezegd de rest van de week/weekend geen tijd meer, volgende week hopelijk weer eens kijken.

Groetjes en alvast bedankt voor de reacties
André

maandag 13 juni 2011

12 juni, jonge vos en ander spul

Na afgelopen donderdag had ik de smaak te pakken natuurlijk.
Dus vanmorgen voor 7 liep ik bij Panneland naar binnen.
Een beetje aan de late kant voor t beste licht, maar t bos lag er na de regen van gisteren fris bij, en er hing wat fijne nevel:


























Als ik langs het beekje loop sta ik plots oog in oog met een grote bonte specht, echt op ooghoogte, op een meter of 5 afstand, in tegenstelling tot alle eerdere ontmoetingen met spechten heb ik nu de zon in de rug:
 Terwijl ik aan het fotograferen bent komt er van achter de boom nog een specht:
Het lijkt er op dat het een jong is wat een cursus boomkloppen krijgt, want op een gegeven moment wordt de vangst aan de ander gevoerd.
 Ik loop langs het nieuw kanaal en over het eiland van Rolvers, de dauw glimt nog op de duinrozen:

Op het Groot Zwarteveld maak ik wat landschapsfoto's:












Dan loop ik door naar de schuilhut, het is inmiddels negen uur geweest en er loop al een man of wat in de rondte, ik maak kennis met Gery en haar man, en Hermie
De moedervos loopt op een gegeven moment een rondje langs de fotografen, ze loopt nog steeds mank.
Op een gegeven moment loop ik wat verder, naar de plek waar ik de vossen donderdag gezien heb, ineens zie ik het jong op een beschut plekje tussen de duindoorns zitten.











Moeder heeft zich los weten te rukken van de horde fotografen.
Ik ben ze even kwijt, maar ineens staan ze een paar meter verder langs de kant.

Mijn bewegingen zorgen er voor dat er een paar mensen komen kijken wat ik zie, vreemd genoeg blijft het gros achter de hut wachten tot de vossen naar hun toekomen.
Je ziet hem denken: "waarom ga je nou op je buik liggen?"
De vossen lopen richting verboden gebied, deze blauwborst vindt dat ze een beetje te dichtbij komen:

Even later zijn de vossen weer terug, we nemen eens even een jacht-pose aan:















Maar daar wordt je ook wel weer moe van, dus af en toe even uitrusten:
















 Er wordt regelmatig een tekencheck gedaan:


De "KLM" komt ook nog even langs :-)
Nog een laatste blik, en dan gaan we weer op huis aan:

Het tweede jong dit keer niet gezien, volgende keer ergens anders kijken, kreeg nog een tip van de boswachter over een vos met 3 jongen, eens kijken of we die kunnen lokaliseren.

Groetjes
André

PS, Ik kon moeilijk een keuze maken uit het fotomateriaal, er zat zoveel moois tussen, een uitgebreide selectie vindt je op mijn flickr account
(link staat rechts, of klik hier)

vrijdag 10 juni 2011

een avond vol vossen

9 juni, het weer is prachtig en de wind is gaan liggen.
Na het eten vertrekken we naar ingang zandvoortse laan.

Ik hoop vandaag wat vossen te zien, op mijn (zeer) vroege weekend wandelingen zie ik ze zelden, maar om de één of andere reden heb ik 's avonds meer geluk, en natuurlijk hoop ik een glimp van wat jonge vossen te zien.
We nemen Joost, onze "jongste" zoon van 17 mee, hij heeft nog geen vossen ontmoeting gehad dus t wordt tijd voor een "ontgroening"

Bij de brug is het meteen raak, een vosje komt op ons afwandelen, ze is vreselijk mager en ziet er verfomfaait uit, aan de tepels te zien heeft ze jongen, ik heb wel eens begrepen dat dat een behoorlijke aanslag op hun conditie doet, of mischien is ze gewoon op leeftijd.
Een goed begin van de avond lijkt me, 10 passen in de AWD en je eerste ontmoeting al op zak :)

We lopen verder langs de aalscholverkolonie, het is nog steeds een drukte van belang, ik kom iets te dichtbij en... de rest kunnen jullie zelf wel invullen, ik zal de details besparen, gelukkig had ik mijn hoed op, anders... brrrr

Op afstand zie ik nog een wilde vos die het bos in loopt, duidelijk op zoek naar prooi.

We drinken wat achter de schuilhut, terwijl we van het avondzonnetje genieten loopt één van de rugzakvossen voorbij, ze snuffelt wat aan voeten en rugzak natuurlijk en trekt verder, kennelijk heeft ze nog meer te doen.

terug op de weg zie ik in dat we vanuit de verte gade geslagen worden door een vos, voorzichtig probeer ik wat dichter bij te komen. een jogger verstoord dit en de vos schiet de bosjes in, ik probeer toch nog even te kijken en op een open plek zie ik hem zitten:
als ik iets dicherbij loop gaat hij er weer vandoor, we lopen en stuk terug en als ik omkijk zie ik hem toch weer op een meter of 40 achter ons, als ik te veel aandacht geef schiet hij weer de bosjes in richting zwarteveldkanaal, aan de andere kant komt hij er weer uit en blijft ons in de gaten houden, t lijkt wel een spelletje,

Als we op het punt staan terug te lopen richting zandvoortselaan zie ik " de witte indiaan" aan komen lopen, hij ziet duidelijk iets in de struiken en ik wacht even af, even later komt er een jong gevolgd door zus aanlopen:
best wel nieuwschierig, maar even later verdwijnen ze  de struiken in.

Dan komt de moedervos aanlopen, ze loopt erg mank, één van haar achterpoten is gewond en ze loopt er niet op, we hadden haar een paar weken geleden al zien hinken maar toen was het de voorpoot, ze wandelt van de weg af naar het andere jong, wat daar rondscharrelt
Hij loopt onbevangen in de rondte en ruikt en ziet van alles.
de moeder en jong trekken zich weinig aan van ons en twee andere fortografen, ze gaan lekker hun eigen gang.
het ene moment loopt hij stoer in de rondte:
En het volgende moment kruipt hij toch weer veilig bij zn moeder:
het is bijna bedtijd, dus even wassen en poetsen :)
nog een laatste shot en we gaan weer richting uitgang:

Op de terugweg zien we nog een vos het bos in schieten, waarschijnlijk dezelfde als we al eerder zagen, tevens tientallen kleine konijntjes die een stuk minder schuw zijn als de grotere, en miljoenen muggen.

thuis nog even nageteld en volgens mij hebben we vanavond 7 verschillende vossen gezien, niet slecht voor een uurtje of 3 wandelen, en voor Joost ook een topavond natuurlijk.

groetjes en tot de volgende keer
André

vrijdag 3 juni 2011

AWD 3 mei, een dorstige eekhoorn

Vanmorgen vroeg richting Oase, ik was niet het eerst, maar t scheelde niet veel.
terwijl ik de AWD inliep kwamen er wat wolken, jammer, want zeker het eerste stuk bos heeft 's ochtends iets magisch als de zon schijnt.
De damherten krijgen steeds meer kleur, en hier en daar zie je alweer nieuwe geweien verschijnen.

Bij de één wat meer...
en bij de ander wat minder, maar groeien doet 't.

Vandaag loop ik over het zwarteveld, de moeflonschapen zijn stevig in de rui.
En het zonnetje is weer tevoorschijn gekomen, mooie locatie voor wat landschapfoto's
In het achtergebied nog wat herten, helaas geen vossen, eigenlijk zie ik die nooit als ik zo vroeg ga, ze zijn er vast, want ik zie ze op andere blog's wel, maar ik kom ze alleen in de middag tegen
























Als ik langs het kanaal terugloop komt me een reiger tegemoet, instinctief druk ik af, en hij staat er zowaar netjes op.

mijn volgende moment van snel reageren komt zo'n 70 meter verder, voor me komt een eekhoorn het bos uitrennen, heel af en toe zie ik er één, maar meestal krijg ik niet de tijd te reageren, ze zijn erg schuw en razendsnel.
Deze rent recht op t water af, even denk ik dat hij gaat springen, maar nee, als een aap hangt hij aan de betonnen rand en begint te drinken, ik was ondertussen al bezig met fotograferen, maar sta aan de rand van het bos, en 1/60e op 300mm is niet ideaal, ik pas snel mn iso aan en schiet weer, de eekhoorn blijft zo'n 10 seconden hangen, de foto's zijn gemaakt op 1/100e zeker niet iedeaal maar er zitten een paar leuke tussen

net zo snel als hij kwam, schiet hij er weer vandoor
Dit soort momenten zijn toch heerlijk, met een voldaan gevoel loop ik richting uitgang

Groetjes
André