Quote

The goal is not to change your subjects, but for the subject to change the photographer.

zaterdag 4 februari 2012

3 februari - Sneeuw in de AWD

Vrijdag 3 februari wordt er sneeuw voorspeld, ik ben voor de verandering eens in Nederland en op kantoor is het erg rustig.
Ik had al in mij hoofd om naar de AWD te gaan, maar eerst maar eens even afwachten of er echt wat gaat vallen, ik vertrouw niet meer zo in alle alarmen en waarschuwingen.
Als het rond 11 uur echt begint te sneeuwen begint het toch te kriebelen, ik neem een halve dag vrij, glibber naar huis om me warm aan te kleden en de fotospullen op te halen.

na een avontuurlijke tocht over glibberige wegen rijd ik de oprijlaan van panneland op, rechts zie ik de kudde die hier regelmatig door de weilanden struint.
Het sneeuwt nog volop, ik neem wat foto's door het zijraam en rijd verder.
Als ik de AWD binnen loopt stopt het met sneeuwen, ik ploeter langs het ruiterpad door de sneeuw tot ik bij de beek kom, waar water is is leven onder dit soort omstandigheden, en dat klopt


Langs het water vliegen vogels af en aan en ook de herten scharrelen voorzichtig door de verse sneeuw:
 watersnip
 Wat verderop zie ik een bruin/wit vogeltje in t water scharrelen, ik dacht eerst dat de waterspreeuw terug was, maar dat bleek niet zo te zijn, heb de vogelgids doorgespit maar kan m niet plaatsen (ik ben niet echt een vogelkenner, misschien weet iemand wat dit is? ben erg benieuwd
De koeien trekken zich ook weinig aan van de kou, wat denk jij klara? elfstedentocht dit jaar? moeh, zolang ik natte hoeven heb zit t er niet in :)
Ik nader een paaltje in het water, maar heb hier nooit eerder een paaltje gezien, als ik dichterbij kom blijkt het een aalscholver in diepe rust:
als ik op 1,5 meter nog een keer wil afdrukken schrikt het beest zich rot en zwemt weg, sorry.....
een groep zaagbekeenden vliegt langs, ik druk op goed geluk af...:
De hele weg zie ik slechts 2 min of meer verse sporen in de sneeuw, ik denk dan ook dat er maar weinig mensen de AWD ingetrokken zijn, tot ik bij de schuilhut kom.
een groep van ca 20 fotografen staat rond de schuilhut te wachten op actie, de mooie sneeuw is omgeploegd, kennelijk is een vos al langs geweest want ik zie nog wat sporen in de sneeuw, ik loop wat verder langs het beekje en weer terug over de duizendmeterweg, intussen is er weer een vos gearriveerd, de menigte zit/staat/ligt in een halve kring om de vos heen, ik sluit me er maar bij aan want ook ik wil natuurlijk een vos in de sneeuw, maar met goed fatsoen kan je niet te dichtbij komen om de beelden van anderen niet te verstoren, en ik verbaas me er over dat fotografen met gigantische telelensen op die vos afkomen, een 50mm prime is in principe al genoeg, en geeft mooiere foto's
nou ja, ik moet me maar aanpassen, zal er een aantal posten, meer op mijn flickeraccount (zie link rechts)
de laatste vindt ik persoonlijk t mooist, ik stond wat lager en kon hem precies op ooghoogte fotograferen.
als de vos weg is zie ik nog een IJsvogel die van tak tot tak rond de open kanalen vliegt, kon hem er helaas niet scherp op krijgen.

op de terugweg kom ik de aalscholver weer tegen, hij heeft de kant opgezocht en zit zich lekker te poetsen:
Thuis lees ik op facebook dat er in het Haarlems Dagblad een stuk staat over fotografen die de vos voeren in de AWD, terecht maken ze zich daar zorgen over, maar hoe stom kunnen ze zijn om de exacte locatie (ANWB paddestoel) bij het artikel te vermelden? denken ze daarmee de boel te verbeteren? het zal alleen maar meer mensen naar de vosasen lokken en ik denk niet dat die daar beter van worden :(
Link haarlemsdagblad.nl

De wandeling terug was wel een beetje koud, maar al met al geen moment spijt van deze trip gehad, heerlijk middagje zo

Groetjes
André

15 opmerkingen:

 1. Geweldige winter foto's erg mooi.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk zo'n wandeling, wat is de AWD zo extra mooi. Je hebt fraaie foto's weten te maken.

  De onbekende vogel zou een witgatje kunnen zijn. Als ik bij Vogelbescherming kijk (http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/377) dan lijkt de foto er niet erg op maar de omschrijving wel degelijk en met name het stukje over de egaal donkere onderzijde, de witte stuit met enkele zwarte banden en een scherp van de witte buik afgesneden borstband:
  Vleugels zijn zowel aan de bovenzijde als de onderzijde egaal donker en in vlucht is de witte stuit met enkele zwarte banden op het eind van de staart te zien. Bovendelen donker met fijne spikkels en een scherp van de witte buik afgesneden borstband. Witgatjes hebben een lichte oogring en de wenkbrauwstreep loopt niet door achter het oog.
  Nou ben ik zeker geen expert dus ik zou als ik jou was nog even verder googlen naar witgatje en wie weet. Succes.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo zie je maar dat als half Nederland achter de gluhwein en voor de kachel zit ( of in de file) je de mooiste foto's en heerlijkste wandelingen kan maken. Ben benieuwd wat de witbuijige vogel is.
  Groet
  Diana

  BeantwoordenVerwijderen
 4. die Aufnahmen von den Füchsen sind super , wie sich die Tiere doch an den Menschen gewöhnen. Toller Bericht und ich hoffe hier in Deutschland wird es auch noch mehr Schnee geben.
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 5. het is altijd mooi in het AWD, maar met de verse sneeuw is het helemaal een prachtig gebied. En dan zijn de vosjes helemaal in trek. Wel heel mooi op de foto gekregen. Vooral op oog hoogte, wat kijken ze toch prachtig..;-)

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met sneeuw in de AWD moet geweldig zijn. In het zuiden begon het pas laat in de middag te sneeuwen.
  Je trof het al meteen goed met de roedel bij de ingang. Ook de watersnip is natuurlijk leuk om te zien. Tja en vossen in de sneeuw zijn natuurlijk helemaal fotogeniek. Heerlijke wandeling lijkt me zo.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi André,
  Het filmpje heb ik uiteraard bekeken, ja, hoe dom kunnen ze zijn om precies de locatie te vermelden.
  Ik was gisteren in de AWD, pfff wat een mensen daar bij die vossen, ik ben lekker doorgelopen en heb genoten van alle wintergasten, da's fijner dan het massatoerisme bij de vossen ( hoewel het soms ook wel erg gezellig is, als e bekenden tegenkomt)
  De onbekende vogel is inderdaad een Witgatje.
  Foto twee vind ik erg mooi van compo, en de aalscholver van de een na laatste foto heeft mijn hart gestolen, super, die houding, al die sneeuw en ook nog eens goed scherp en mooi belicht.
  Heerlijk, zo'n winterse AWD-serie.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijke winterse plaatjes! Mooi om te zien. De AWD is dan helemaal een aantrekkelijk gebied om rond te wandelen.
  Groetjes Odette

  BeantwoordenVerwijderen
 9. André, over de Wilde Zwanen, ik schrijf de exacte locatie liever niet in mijn blog, hoewel ik iedereen Wilde Zwanen voor de lens gun, maar de zwanen hebben het al slecht genoeg nu, dus mogen niet teveel verstoord worden.
  Maar mail me maar ( via mijn profiel) dan hoor je het wel
  groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai André,

  Prachtige serie zo.
  Mooi pech dat je geen mooie sneeuwomstandigheden had bij de vossen.
  Qua licht had je een dag later moeten gaan, maar voor het mooie witte tapijt was je er wel op tijd.
  Mooi gedaan.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. hoi Andre,
  Wat is de AWD toch mooi, en helemaal als er sneeuw ligt.
  Langs het betonnen kanaaltje is het op dit soort dagen een waar vogelfeestje. Dat bruinwitte vogeltje (ik zag hem donderdag en dacht ook dat ik de waterspreeuw zag, tot ik dichterbij kwam) is het witgatje.
  De laatste vossenfoto is inderdaad een prachtplaat en de foto daarna van de stappende aalscholver is ook een van mijn favorieten van deze serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Andre
  Ja..Dat was ook een mooie dag in de AWD..
  En in eerste instantie dacht ik ook even..he..! de Waterspreeuw..
  Hij zou zomaar familie kunnen wezen :)..twee druppels water dit Witgatje..
  Het stukje in HD ..met filmpje..is een mooi stukje..en inderdaad jammer dat de locatie wel erg duidelijk is.
  Prachtige sfeerfoto van de damherten in het weiland.
  En de Ijsvogel liet zich de volgende dag goed zien..En ging rustig door met duiken en visjes vangen...het weinig open water dwingt hem om minder schuw te wezen
  Prachtig deze winterlog..Groetjes Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een vliegende zaagbek, kijk eens aan !!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fraaie serie vanuit het besneeuwde AWD. Ook leuk om te zien dat er allemaal vogels te zien zijn rondon het kanaaltje, zoals dit Witgatje. Ja vossen foto's in de sneeuw is altijd prachtig. Wil ze zelf ook graag maken....


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 15. lekkere winterse plaatjes om te zien .misschien krijge we nog een mooie witte winter !maar verlopig kunnen we hier van genieten
  gr,bart

  BeantwoordenVerwijderen