Quote

The goal is not to change your subjects, but for the subject to change the photographer.

maandag 21 februari 2011

AWD Zo 20-2 Vossen en een nieuwe ontmoeting met de waterspreeuw

Zondagmiddag trekken we naar ingang de Oase, we komen hier niet veel omdat het wat minder handig aanrijd vanaf Hoofddorp.
Het is razenddruk op de parkeerplaats, maar zodra je een stukje loopt zie je niemand meer terug, zeker als je de vaste wandelroutes ontwijkt.
Ik ben van plan vandaag het kanaaltje/stroompje te volgen wat richting achtergebied loopt, het is al een tijd geleden dat ik de waterspreeuw gezien heb, mischien hebben we vandaag geluk.

We lopen over het bruggetje en linksaf langs het water en het Naaldenbos, Het zonnetje doet hard zn best om door de wolken heen te breken.


Na een 300 meter zie ik aan de overkant twee heren die zich op hun buik laten zakken om iets te fotograferen en ja hoor, er zit aan onze kant van het water wat wits, dat kan maar één ding betekenen.


De waterspreeuw,  het lijkt wel of hij ze uit zit te lachen dat ze aan de verkeerde kant zitten :-)

we wandelen zachtjes dichterbij, Jeannette gaat wat meer richting bos lopen om de vogel niet af te schrikken, ik neem wat foto's,De man aan de overkant zegt dat ik op mn buik moet gaan liggen omdat de vogel in mijn richting wandelt "hij loopt zo je lens in" zegt hij.
Nou vind ik het een beetje overdreven om met 2 graden boven nul op mn buik in t bos te gaan liggen maar ik volg zijn raad toch op.


En maar goed ook! de vogel wandelt al pikkend in het gras steeds verder mijn kant op, tot het punt dat mijn telelens het niet meer aankan (achteraf had ik hem vanaf dat moment in de Macrostand kunnen zetten, maar die routine zit er nog niet in)

 als de spreeuw zo'n 1,5 meter voor me zit vliegt hij over me heen om een meter of 10 achter me weer verder te gaan, wow, wat een ervaring.
De man aan de overkant had eigenlijk gehoopt dat hij op mijn lens zou gaan zitten, maar zover kwam het niet helaas, ik bedank hem voor de tip en we trekken verder.
Dit winterkoninkje zit net even te ver weg:

We lopen langs het zwarteveldkanaal naar de schuilhut, hier kom ik nog een aantal kuifeenden en een bril duiker tegen, eerst een eenzaam mannetje, het vrouwtje zit verderop tussen de kuifeenden, die zijn kennelijk beter gezelschap (zat toch zo'n 350 meter tussen)
Het lijkt rustig bij de schuilhut, maar schijn bedriegt, in het bos aan de overkant scharrelen 2 vossen, en staat er iemand te fotograferen.

De vossen lopen naar het water achter de schuilhut waar een 4 tal mensen met indrukwekkende lenzen staat opgesteld, als snel komen er stokjes voer? te voorschijn om de vossen te lokken.

Ik snap het niet helemaal, maar wat moet je er van zeggen? er komen wat mensen langs die ook hun afkeuring laten blijken, maar de fotografen horen het niet, of willen het niet horen.


 We drinken een kopje thee, en als we aanstalten maken om te vertrekken zie ik de vos op een schuine boomstam klimmen, wat een prachtig schot, tot ik me realiseer dat de fotografen aan de andere kant stukjes voer in de boom leggen om een mooi schot te creëren.

Ik druk nog een keer af, maar heb hier toch een heel dubbel gevoel bij, natuurlijk heb je mooie foto's, maar waarom nou op deze manier? Het lijkt wel of de vos me aankijkt met zo'n blik van "kijk nou wat ze me allemaal laten doen"


Deze vossen zijn al tam genoeg van de kruimels die ze hier altijd oppikken, Is het dan echt nodig om ze nog zulke hoeveelheden te voeren, alleen maar voor die foto's?

We lopen tegen de wind in terug, toch wel koud, maar we hebben er geen spijt van, weer genoeg meegemaakt en gezien vandaag.

Groetjes
André

11 opmerkingen:

 1. Hoi Andre
  Je hebt weer hele mooie foto’s.
  De waterspreeuw is ook mooi in beeld gebracht.
  Het is te gek voor worden wat ze uithalen met die vos voor een foto
  Ik zou zo een foto niet wille maken ik heb nog noot een vos in een boom gezien dit is niet natuurlijk.
  Groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Andre,

  Mooi verslag, leuk geschreven stukje en prachtige foto's. Vooral die van de waterspreeuw vind ik erg goed. De vos in de boom, tja, het is nu al zover gekomen dat ze de vossen kunstjes gaan laten doen. Ik ben echt bang dat het gewoon een keer echt uit de hand loopt met dat voeren. Vossen kunnen niet alles hebben en ze hoeven maar iets verkeerds te eten......

  Leuk dat je brilduikers hebt gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi André alles staat er weer prachtig op.
  Je had een prachtig plekje voor de waterspreeuw en die was helemaal op jou hand met dat uitlachen, hà, hà!
  Erg mooi dat je hem in het gras hebt kunnen vastleggen.
  De vossen...wat een eikels om brokjes in de boom te leggen en nergens voor nodig.
  Ik heb wel in de gaten dat boswachters vaker komen kijken bij de schuilhut en mensen aanspreken als ze voeren.
  Jammer genoeg zijn ze er niet altijd,
  Als mensen zo doorgaan met voeren vrees ik het ergste.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is een mooie serie geworden, zeker de waterspreeuw welke bijna je lens binnen stapt.
  De vossen zullen wel een blijvend probleem gaan worden, zolang mensen ze blijven voeren om het ideale plaatje te schieten is het helaas niet anders.

  groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi André,
  Mooi verslag met een fraaie foto's. Top serie van de Waterspreeuw, Brilduiker mooi gespot en de Winterkoning zit wel ver maar je hebt hem er toch maar opstaan. Opnames van de vos [sen] zijn ook top, het is allen jammer dat de mensen niet door hebben waar ze mee bezig zijn, met al dat voeren en dat alleen om een plaatje te kunnen schieten, ik heb nog nooit een vos in een boom zien klimmen!!

  Groetjes,
  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 6. een fijne serie van het AWD, het is een heel leuk gezicht wanneer de fotograafjes op de buik liggen voor dat kleine ding. En kunstjes met de vosjes, het moet inderdaad niet gekker worden. Maar geeft voor de fotograaf wel leuke beelden, of mag je dit niet zo noemen..het heeft twee kanten..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 7. je heb helemaal gelijk in je verslag als je dieren in het wild wil fotograferen zorg er dan ook voor dat ze wild blijven
  ga anders naar een dierentuin dan weet je ook dat je altyd thuis kom met mooie plaatjes is alleen kijke wanneer je op het knopje drukt
  ik heb nooit het genoegen gehad daar te wandelen
  maar ik denk dat hier de kunst van het wildfotografere er een beetje af is
  prima reportage weer
  gr,bart

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi André,
  Mooie opnames van al deze dieren uit dit prachtige gebied. Ik begrijp je dubbele gevoelens bij het voeren van de vossen. Dit hoort niet inderdaad. Jij hebt in ieder geval ook hele mooie foto's en jij hebt je lunchpakket gewoon zelf opgegeten en niet aan de vossen gevoerd!! Prima gedaaan hoor!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Andre
  Wat heb je een mooie serie foto's gemaakt in het awd.
  Ben er vorige week vrijdag ook een keer geweest, en het is wel een prachtig gebied.
  Wat de vossen betreft vind ik ook droevig dat ze gevoerd worden, ook al staan ze je zo zielig aan te kijken.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoe veel foto's je ook ziet van de waterspreeuw, ze blijven je boeien. Het is ook zo'n leuk diertje en je hebt hem erg fraai gefotografeerd, vooral vanuit dat "lage" standpunt.
  De vos in de boom...zielig hoor, dat mensen dat willen doen voor een zgn. mooiere foto.
  Hele mooie serie André.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Andre
  Wat een mooie serie van de AWD..
  Ik moet zeggen dat de foto's van de vos grandioos zijn...Echt mooi!
  Maar de manier waarop staat mij ook niet aan. Maar zoals je schreef...het is een beetje dubbel!
  Voeren van b.v. hondenvoer..is nog te begrijpen (alhoewel ik het niet zou doen)..
  En de boswachter die ik van het weekend sprak..zei: "Als ik zie dat ze levende of dode beesten gaan voeren..Dan schop ik ze persoonlijk de AWD uit"....
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen