Quote

The goal is not to change your subjects, but for the subject to change the photographer.

dinsdag 15 februari 2011

Spaarnwoude 13-2-2011

Het is vroeg, erg vroeg, als ik naar Spaarnwoude rijd, Ik heb een behoorlijk drukke agenda dit weekend, maar omdat ik toch Jeannette naar haar werk moet brengen pak ik de ochtenduren even mee voor een fotoshoot.

Als ik bij het noordzeekanaal aankom begint het te schemeren, even gekeken bij het pontje of er nog boten te zien zijn, maar het kanaal is leeg.

Ik heb begrepen dat er hier veel roofvogels zitten en die wil ik vandaag eens proberen te fotograferen, ik heb dat nog niet eerder gedaan dus rijd een beetje onwennig over de wegen, op zoek naar beweging.

Ik spot de eerste buizerd op de ringweg, alleen hij spot mij ook en terwijl ik langzaam dichterbij rijd vliegt hij weg, na nog 2 pogingen heb ik hem eindelijk in beeld.

Mijn telefoon gaat, Jeannette rijd ook in het gebied rond en staat een kilometer of 2 verderop, met m'n telefoon aan een oor rijdend (mag niet, ik weet 't) zie ik voor me een haas de weg oversteken en over een sloot springen, dat was een mooie foto geweest zeg, maar ik kan niet rijden, bellen en fotograferen tegelijk... terwijl we aan het praten zijn komt er een vos naar haar kijken, maar daar heb ik niets aan natuurlijk, tegen de tijd dat ik bij haar ben is de vos vertrokken natuurlijk :-)

Het zonnetje komt op, gauw een paar foto's want volgens 't weerbericht wordt het mistig

Als ik verder rijd zie ik steeds meer roofvogels, alleen zijn ze erg schuw, het lukt me maar niet ze op een redelijk afstand in beeld te krijgen.
Het wordt mistiger, ik spot nog een fazant
Terwijl ik over een landweggetje rijd zie ik een auto staan, duidelijk een fotograaf die zit te wachten tot er iets gebeurd.
Zou dat het dan zijn? ik ben de hele tijd in beweging, is het mischien handiger om ergens te parkeren en te wachten tot de vogels naar jou toekomen?
Als ik over een dijkje richting Halfweg rijd spot ik nog een buizerd

Ik ben toch niet geheel ontevreden, heb genoeg gezien, maar het fotograferen viel me nog tegen.
volgens mij was het wat te vroeg voor goed licht, en ik zal me toch anders moeten gedragen richting de vogels als ik dichterbij wil komen.

Als iemand tips heeft hierover houd ik me van harte aanbevolen.

Groetjes
André

10 opmerkingen:

 1. Nou, je hebt toch maar mooi roofvogels gezien André en ook nog een fazant.
  Ik kan je niet zeggen hoe je dat aan moet pakken maar in je auto op een strategische plek lijkt mij het beste.
  Observeren waar ze vaak gaan zitten en dan hopen dat er een heel dicht bij komt zitten.
  Ik houd het voorlopig maar bij de mossen.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het valt zeker nier mee om die roofvogels te fotograferen wanneer je ze vaak ziet is het vaak in een situatie dat je niet kan stoppen of je heb geen toestel bij je
  de enigste tip die ik heb is heel veel geduld hebbe en vaak op de plek terug komen waar je ze gesignaleerd heb en wachte wachte wachte
  gr,bart

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo André,
  Ik heb hier geen ervaring mee, maar rondrijden lijkt mij niet de handigste manier, je kunt niet overal stoppen, en vaak is de vogel gevlogen als jij er klaar voor bent.
  Niettemin heb je het toch klaargespeeld om een en ander voor je lens te krijgen!
  Waarschijnlijk is een strategische plek het beste, en niet te vergeten heel veel geduld ;)
  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb heel geen ervaring met roofvogels, maar rond rijden om er een te vinden, en dan zie je hem, en dan vliegt hij weg omdat hij jou ook ziet. Ik denk opstellen en info vinden waar ze een beetje zitten en heel veel geduld..maar wat je nu al laat zien is toch prachtig mooi, je hebt er al behoorlijk wat. En de zons opkomst is toch prachtig om dit zo te hebben.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou, ik vind dat je toch prima foto's hebt van buizerds en een torenvalk, en ook nog een fazant.
  Ik ben zelf meestal lopend en soms op de fiets.
  Als ik vogels zie blijf ik eerst op afstand kijken, en dan loop ik rustig steeds dichterbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi André
  je heb toch nog wat leuke plaatjes geschoten de Buizerd en de Fazant prachtig en heus de vroege morgen is het beste het mooiste licht en geduld heel veel geduld en goed kijken en ha ha niet telefoneren achter het stuur
  en heel veel succes hé
  en bedankt voor je reactie op mijn blog
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt al rijdend toch nog aardig wat vogels op de foto gekregen en dat is knap. Mijn ervaring is ook dat ze wegvliegen als je wat langzamer gaat rijden.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oooooo was jij dat !!!
  nee hoor geintje !
  Rond boerderij zorgvrij zitten ook buizerds.
  Pas nog een vlak bij de auto , die bleef zelfs zitten toen we langzaam gingen rijden.
  Maar ja...camera thuis.
  Op de weg langs de A9 langs het golfterrein zeg maar , daar zag ik er ook een.
  Ze zitten er maar het is mij nog niet gelukt om er een op de foto te krijgen.
  Groetje Ria B

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi André,
  Ja dat valt vaak niet mee wanneer je speciaal op pad gaat om roofvogels vast te leggen. Maar je hebt toch de nodige plaatjes kunnen maken zo te zien. Vooral die onderste opname vind ik erg mooi met ook een hele mooie lichtval en kleuren. Ook die foto tegen de zon in vind ik erg mooi geworden. Leuk verslag van die dag heb je er ook bij geschreven!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi André,
  Via de blog van Bart hier komen kijken.
  Die roofvogels vallen niet mee he, wat ik je kan vertellen,als je er een spot op een meter of 25 stoppen en kijken wat er gebeurt. De Buizerd komt altijd op zijn uitkijkpost terug paaltje/slootkant of een boom aan de rand van zijn jachtgebied, na een aantal keer kan je er vanuit gaan dat je goed zit.De mobiele schuilhut is een goede oplossing, op een meter of 10 gaan staan en afwachten.Langzame bewegingen maken en zorg ervoor dat je handen niet te zien zijn.
  Ga je blog volgen en ben benieuwd of het gaat lukken,vaak is het net niet maar het moment komt. Veel foto plezier.

  Groetjes,
  Ben

  BeantwoordenVerwijderen