Quote

The goal is not to change your subjects, but for the subject to change the photographer.

vrijdag 4 februari 2011

Nou, daar gaan we dan, mijn eerste bericht op mijn eerste blog.
Onlangs een DSLR camera met wat accessoires aangekocht en na wat probeersels (die ik jullie zal onthouden) afgelopen weekend dan op pad voor een eerste echte fotoshoot in de Amsterdamse waterleiding duinen (AWD)
Wij (Jeannette en ik) waren niet onbekend met de AWD, we gingen er graag wandelen maar bleven toch meestal wel op de wandelroutes omdat we gewoon een stevig aantal kilometers wilden maken, maar wat was er veel te zien, vooral herten zagen we elke keer, één keer een ijsvogel die langs kwam vliegen en uit de verte een keer een vos die in het schemer wegschoot, en wat is zo'n pocketcamera dan beperkt.

Maar goed na een beetje research bleken er erg veel blogs te zijn over wat er verder allemaal te zien is dus afgelopen zondag (30 januari) gingen wij met deze verzamelde informatie richting pannenland, het was al aardig druk, vooral met joggers en nordic walkers,
Allereerst liepen we richting het nieuw kanaal,
aan de andere kant zagen we op donderhoek de eerste kudde herten:


Even verderop een stel zaagbekeenden in het kanaal:
Vervolgens langs een stromend water richting westen, ik had gelezen dat hier ergens een waterspreeuw moest zitten, maar die kwamen we niet tegen, wel wat koeien. Aan het eind gingen we links richting groot zwarteveld, jammer dat het zo grauw was die dag want het is hier erg mooi met alle poelen, een oversteek naar het klein zwarteveld en al snel werden we vanaf een duin gadegeslagen door een grotere kudde herten, je kon merken dat hier minder mensen wandelen want ze waren veel schuwer, een tiental meters verder ging de hele kudde ervandoor, een beetje ver weg om ze mooi in beeld te krijgen maar het staartje van de kolonne kreeg ik nog te pakken:


Niet zo'n spannende foto, ik zie ze liever van voren

Ik had gelezen dat er bij de schuilhut min of meer tamme vossen te zien waren, maar welke schuilhut? aan de westkant van de duizendmeterweg vonden we er één, hebben een bakje thee genomen en wat eten, maar geen vos, wel wat (edel?)herten in de verte.
Opgewarmd vervolgens terug over de duizendmeterweg en in de verte zag ik wat beweging.
dichterbij gekomen bleek er nog een schuilhut, we liepen er omheen en zagen dat we vanuit de bosjes bekeken werden door een vos, en tegelijkertijd kwam er achter de schuilhut vandaan nog een vos aanwandelen:

Ze stond ons even te bekijken en concludeerde al snel dat er niets te halen viel, (ik ben niet zo voor voeren, volgens mij is dat niet echt gezond voor ze) en ze vertrok verder over de duizendmeterweg.

Terug naar de eerste dan, die zat nog steeds in de bosjes en bleek een waar fotomodel:

Ben zelf erg blij met deze foto, mooi natuurlijk kader en wat een schatje :)
maar zelf had ze er ook lol in want ze hield niet op met aandacht trekken

                 nog steeds niets te halen? dan gaan we er maar bij liggen...

Ondertussen was Jeannette in het huisje gaan zitten en ook een paar andere mensen zaten een hapje te eten, nog maar eens proberen dan:

Wat een heerlijk beest, hoop dat we die vaker gaan zien, we trekken verder en lopen langs het zelfde stromende kanaal terug, weer kijkend naar een waterspreeuw, bij de schulpendam blijkt dit "beekje" nog verder te lopen, daar nog maar eens kijken dan, en al snel zien we in de verte een man of 15 in allerlei poses met camera's en verrekijkers in de weer, daar moet toch wat zijn, het blijken 2 waterspreeuwen die de show stelen, één houd het al snel voor gezien maar de ander gaat er eens goed voor zitten:
Onderweg naar pannenland nog wat herten van dichtbij, ze zijn echt tammer in dit gedeelte van de AWD:

Eenmaal thuis hoop je dan dat je foto's ook echt een beetje gelukt zijn, ik heb alles in RAW geschoten zodat ik alle vrijheid heb om de witbalans e.d. nog wat aan te passen in lightroom.
Ik ben redelijk tevreden, maar heb wel geleerd dat ik me met fotograferen van beesten beter kan richten op een hogere sluitersnelheid, ik had nu op AV gefotografeerd omdat ik wat controle wou over de scherptediepte, maar kwam er thuis achter dat een paar mooie composities toch onscherp waren door een te lage sluitersnelheid (1/80 uit de losse hand)

Zo de kop is er af, hoop dat we zondag weer kunnen, het weer ziet er niet best uit, maar mischien valt het nog mee, als t maar droog is.

o, voor de liefhebber, een iets uitgebreidere serie in hi-res staat op flickr:

12 opmerkingen:

 1. Hoi Andre,
  Wat leuk dat je ook een blog bent begonnen, ik ga je natuurlijk volgen!
  Je hebt mooie foto`s van de vosjes.
  Waar ze zich uitrekt vind ik helemaal sùper.
  Misschien kom ik je een keer tegen in de AWD.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. bedankt voor je spontane reactie
  ik zie dat je ookj een paar waanzinnige foto''s er op heb staan
  ik heb je toegevoegd en blijf je dus volgen
  gr,bart

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Andre
  Leuk dat je een blog bent begonnen.
  Je foto’s zijn erg goed de rugtas vos is erg leuk.
  Ik wens je veel plezier met je blog en veel foto plezier.
  Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie serie , je blijft je ogen uitkijken i het awd .
  Bij de schuilhut zitten drie vosjes. Jullie hebben de moeder en het jong .
  Wat zijn ze mooi he !!

  Groetjes Ria B

  Www.hetduinpad.weebly.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Andre
  Een prachtige site (zoals ik je al eerder mailde)van de AWD. En je foto's van de vossen zijn super! Dat blijft altijd mooi hé!
  Gr Henk Bos

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Andre

  Mooi hoor je eerste opname's op jou eigen blog, goede omschijvingen en prima foto's maken het fijn om jou blog te gaan volgen.

  Groeten en een fijn weekend gewenst.

  Joop

  Heb zelf ook een map met veel AWD foto's, misschien leuk om eens te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Welkom André bij de blog familie. Je eerste serie is geslaagd hoor, je hebt een mooie wandeling gemaakt en alle fotomodellen van het AWD op de kiek gekregen. Veel plezier met je blog en vergeet vooral niet dat het je eigen fotodagboek is. Fijn weekend en groetjes van Von

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi André,
  Wat een bijzonder mooie opnames!! Blijft bijzonder om zo'n vosje in het wild te zien en dan ook nog zo mooi vast te kunnen leggen. Ook de foto's van diverse vogels vind ik erg mooi van je. Super!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi eerste bericht Andre. Dat belooft wat. De vos heb je er prachtig op en de herten en de spreeuw trouwens ook. Ik zal je blog in de gaten houden.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Andre,

  Mooie start. Geweldig he als de vossen zich zo uitsloven. Heerlijk de foto waarop ze zich zo uitrekt. En dan ook nog maar meteen de waterspreeuw erbij. Veel plezier met je blog, ik ben ook pas sinds een maandje bezig.

  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. allemaal bedankt voor de leuke reacties, voel me al helemaal thuis hier ±'

  groetjes
  André

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb even al je blogs bekeken. Leuke blogs, met mooie foto's en wat tekst erbij over de wandeling. Ik ga je volgen

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen