Quote

The goal is not to change your subjects, but for the subject to change the photographer.

maandag 21 februari 2011

AWD Zo 20-2 Vossen en een nieuwe ontmoeting met de waterspreeuw

Zondagmiddag trekken we naar ingang de Oase, we komen hier niet veel omdat het wat minder handig aanrijd vanaf Hoofddorp.
Het is razenddruk op de parkeerplaats, maar zodra je een stukje loopt zie je niemand meer terug, zeker als je de vaste wandelroutes ontwijkt.
Ik ben van plan vandaag het kanaaltje/stroompje te volgen wat richting achtergebied loopt, het is al een tijd geleden dat ik de waterspreeuw gezien heb, mischien hebben we vandaag geluk.

We lopen over het bruggetje en linksaf langs het water en het Naaldenbos, Het zonnetje doet hard zn best om door de wolken heen te breken.


Na een 300 meter zie ik aan de overkant twee heren die zich op hun buik laten zakken om iets te fotograferen en ja hoor, er zit aan onze kant van het water wat wits, dat kan maar één ding betekenen.


De waterspreeuw,  het lijkt wel of hij ze uit zit te lachen dat ze aan de verkeerde kant zitten :-)

we wandelen zachtjes dichterbij, Jeannette gaat wat meer richting bos lopen om de vogel niet af te schrikken, ik neem wat foto's,



De man aan de overkant zegt dat ik op mn buik moet gaan liggen omdat de vogel in mijn richting wandelt "hij loopt zo je lens in" zegt hij.
Nou vind ik het een beetje overdreven om met 2 graden boven nul op mn buik in t bos te gaan liggen maar ik volg zijn raad toch op.


En maar goed ook! de vogel wandelt al pikkend in het gras steeds verder mijn kant op, tot het punt dat mijn telelens het niet meer aankan (achteraf had ik hem vanaf dat moment in de Macrostand kunnen zetten, maar die routine zit er nog niet in)

 als de spreeuw zo'n 1,5 meter voor me zit vliegt hij over me heen om een meter of 10 achter me weer verder te gaan, wow, wat een ervaring.
De man aan de overkant had eigenlijk gehoopt dat hij op mijn lens zou gaan zitten, maar zover kwam het niet helaas, ik bedank hem voor de tip en we trekken verder.
















Dit winterkoninkje zit net even te ver weg:

We lopen langs het zwarteveldkanaal naar de schuilhut, hier kom ik nog een aantal kuifeenden en een bril duiker tegen, eerst een eenzaam mannetje, het vrouwtje zit verderop tussen de kuifeenden, die zijn kennelijk beter gezelschap (zat toch zo'n 350 meter tussen)
















Het lijkt rustig bij de schuilhut, maar schijn bedriegt, in het bos aan de overkant scharrelen 2 vossen, en staat er iemand te fotograferen.

De vossen lopen naar het water achter de schuilhut waar een 4 tal mensen met indrukwekkende lenzen staat opgesteld, als snel komen er stokjes voer? te voorschijn om de vossen te lokken.

Ik snap het niet helemaal, maar wat moet je er van zeggen? er komen wat mensen langs die ook hun afkeuring laten blijken, maar de fotografen horen het niet, of willen het niet horen.


 We drinken een kopje thee, en als we aanstalten maken om te vertrekken zie ik de vos op een schuine boomstam klimmen, wat een prachtig schot, tot ik me realiseer dat de fotografen aan de andere kant stukjes voer in de boom leggen om een mooi schot te creëren.

Ik druk nog een keer af, maar heb hier toch een heel dubbel gevoel bij, natuurlijk heb je mooie foto's, maar waarom nou op deze manier? Het lijkt wel of de vos me aankijkt met zo'n blik van "kijk nou wat ze me allemaal laten doen"


Deze vossen zijn al tam genoeg van de kruimels die ze hier altijd oppikken, Is het dan echt nodig om ze nog zulke hoeveelheden te voeren, alleen maar voor die foto's?

We lopen tegen de wind in terug, toch wel koud, maar we hebben er geen spijt van, weer genoeg meegemaakt en gezien vandaag.

Groetjes
André

zondag 20 februari 2011

19-2 in de AWD, Bonte specht en brilduiker

Gistermorgen samen met Jeannette en Joost (onze zoon) op pad naar de AWD, vandaag nemen we de ingang zandvoortse laan, het is 11 uur, maar best nog wel rustig, een clubje nordic walkers maakt zich klaar en ziet de herten langs de parkeerplaats pas als ik er met de camera naar toe loop (ze stonden er al even)
Geen foto gemaakt want ik krijg ze niet zonder hek in beeld, maar het begin is er, heb er meteen al weer zin in.
30 meter na de ingang staat al een hert langs de kant te grazen, ze kijkt rustig om zich heen, maar laat zich door mij niet storen.















Voor we bij de brug zijn steek er een groep damherten over.















Als je zo begint kan de dag al niet meer stuk toch?
We lopen rechtsaf langs het Barnaartkanaal, bij de renbaanveld gaan we even bij de vijver kijken.
Er is genoeg te zien:
Kuifeend











Aalscholver op nest
Een beetje geinspireerd door de macrofoto''s van Greet probeer ik ook naar de kleinere dingen te kijken, mijn telelens heeft een macrostand dus ik probeer hier en daar wat uit.
Ik schiet vooral wat ik mooi vind, vraag me niet wat het is want iik ben geen kenner (we kunnen er wel een kwis van maken, winnaar een kop thee en een koek in de schuilhut? :-)  )























Best nog wel aardig zo zonder statief. kan nog wel wat verbeteren aan de compositie, maar goed, ik leer nog elke dag.


We proberen een stuk langs het Barnaartkanaal te lopen, maar dat levert al snel natte voeten op, deze zwaan vind ons gezelschap niet zo fijn, hij is niet echt agressief, maar laat met zijn hoge rug wel merken dat we niet gewenst zijn.






















Laten we zijn wens maar respecteren, we keren terug naar het pad, langs de .... schapen?
Het zonnetje doet zijn best om door te breken, maar t wil niet echt lukken.

Opeens wordt mijn aandacht getrokken door iets rossig´s in een boom rechts, ik probeer iets dichterbij te komen en druk 3 keer af voor de vogel er vandoor gaat.
Als ik de foto's bekijk blijkt het om een bonte specht te gaan, nou heb ik vaak spechten gehoord, maar nog nooit echt één gezien in t wild, dus ik ben erg blij.
2 van de drie foto´s kijkt hij naar mij maar de derde staat hij mooi op, toch nog flink gecropped, maar ik ben blij met het resultaat.

We lopen verder naar de schuilhut, een enorme batterij aan Camera´s en enorme telelenzen staat opgesteld.
er lopen een man of 4 in de rondte, karretjes om de camera/apparatuur te vervoeren, alles staat er klaar voor, alleen de vossen laten zich niet zien. de heren vertrekken richting mouflonschapen begrijp ik.
We nemen een kopje thee en lopen daarna over de duizendmeterweg richting westerkanaal.
Jeannette had hier van de week grote kuddes damherten gezien, met veel mannetjes.
In het kanaal zie ik wat kuifeenden? nee deze zijn toch weer anders, thuis even opgezocht en het blijkt om een koppel brilduikers te gaan.
We komen nog een buizerd tegen, maar mijn geluk met roofvogels moet nog komen dus geen foto :-)
Even verderop vlieg een reiger voorbij
Net een vliegtuig
Als we weer richting uitgang lopen horen we het geluid van geweien die tegen elkaar aan botsen, even verderop zit een groep damherten, de vechtende herten zitten achter een bosje en krijg ik helaas niet goed in beeld, maar er is genoeg te zien.
































Prachtige kleuren heeft dat laatste mannetje, veel meer bruintinten als de rest.
Terwijl ik dit schrijf is het zondagmorgen en zit ik te wachten tot Jeannette uit haar werk komt, vanmiddag gaan we richting Oase, ben benieuwd wat we vandaag allemaal weer zien.

groetjes
André

dinsdag 15 februari 2011

Spaarnwoude 13-2-2011

Het is vroeg, erg vroeg, als ik naar Spaarnwoude rijd, Ik heb een behoorlijk drukke agenda dit weekend, maar omdat ik toch Jeannette naar haar werk moet brengen pak ik de ochtenduren even mee voor een fotoshoot.

Als ik bij het noordzeekanaal aankom begint het te schemeren, even gekeken bij het pontje of er nog boten te zien zijn, maar het kanaal is leeg.

Ik heb begrepen dat er hier veel roofvogels zitten en die wil ik vandaag eens proberen te fotograferen, ik heb dat nog niet eerder gedaan dus rijd een beetje onwennig over de wegen, op zoek naar beweging.

Ik spot de eerste buizerd op de ringweg, alleen hij spot mij ook en terwijl ik langzaam dichterbij rijd vliegt hij weg, na nog 2 pogingen heb ik hem eindelijk in beeld.

Mijn telefoon gaat, Jeannette rijd ook in het gebied rond en staat een kilometer of 2 verderop, met m'n telefoon aan een oor rijdend (mag niet, ik weet 't) zie ik voor me een haas de weg oversteken en over een sloot springen, dat was een mooie foto geweest zeg, maar ik kan niet rijden, bellen en fotograferen tegelijk... terwijl we aan het praten zijn komt er een vos naar haar kijken, maar daar heb ik niets aan natuurlijk, tegen de tijd dat ik bij haar ben is de vos vertrokken natuurlijk :-)

Het zonnetje komt op, gauw een paar foto's want volgens 't weerbericht wordt het mistig

Als ik verder rijd zie ik steeds meer roofvogels, alleen zijn ze erg schuw, het lukt me maar niet ze op een redelijk afstand in beeld te krijgen.












Het wordt mistiger, ik spot nog een fazant
Terwijl ik over een landweggetje rijd zie ik een auto staan, duidelijk een fotograaf die zit te wachten tot er iets gebeurd.
Zou dat het dan zijn? ik ben de hele tijd in beweging, is het mischien handiger om ergens te parkeren en te wachten tot de vogels naar jou toekomen?
Als ik over een dijkje richting Halfweg rijd spot ik nog een buizerd

Ik ben toch niet geheel ontevreden, heb genoeg gezien, maar het fotograferen viel me nog tegen.
volgens mij was het wat te vroeg voor goed licht, en ik zal me toch anders moeten gedragen richting de vogels als ik dichterbij wil komen.

Als iemand tips heeft hierover houd ik me van harte aanbevolen.

Groetjes
André

dinsdag 8 februari 2011

AWD Zondag 6 februari

Vandaag mijn schoonvader opgehaald op t station Hoofddorp en vervolgens richting Panneland voor zijn eerste bezoek aan de AWD
We hadden al het nodige verteld over het wild in de AWD dus hij kon wat verwachten
We hadden gisteren al een beetje een route verkend die we wouden lopen, hij is een stevige wandelaar dus afstand is geen belemmering, eerst maar eens langs de waterspreeuw, maar die liet zich ook vandaag niet zien.

We liepen langs het Zwarteveldkanaal, vandaag al wat minder wind, maar toch nog een stevige bries, in tegenstelling tot gisteren was er geen hert te bekennen, alleen een koppel zaageenden
we liepen verder richting Duizendmeterweg, hopelijk lieten de vossen zich wel zien dit keer, van een afstandje zag ik al de nodige beweging, moeder en dochter werden gevoerd door een fotograaf.













Ook al is het familie, als t om eten gaat worden er ook wel even naar elkaar gegromd:
 en zelfs een robbertje vechten gaan we niet uit de weg:
 
(Helaas was de actie iets sneller dan mijn sluitersnelheid, maar de beweging is wel duidelijk dacht ik )

Maar goed, de rust keert al snel weer, tijd om de bek af te likken:
Nog even wat close-ups en dan gaan we weer verder
We lopen verder langs de Duizendmeterweg en gaan langs het Ruigvlak naar t zuiden, stevige wind hier op open terein, maar wel een mooi stuk met al die kanalen.

Over het Groot Zwarteveld en langs de Moeflonschapen, ze staan ver van het hek, dus de telelens moet volledig zn werk doen:
Al die tijd hebben we dus nog geen hert gezien, terwijl we er normaal over struikelen.
Maar als we bijna bij de uitgang lopen komen we er toch nog een paar tegen, een groep mannetjes staat beschutting te zoeken in het bos:

Het was toch nog een fris dagje, maar een stevige wandeling houd je wel warm, volgende keer willen we eens bij de vogelkijkhut gaan kijken, daar ben ik nog nooit geweest, en als iemand nog suggesties heeft voor andere mooie stukjes AWD houd ik mij van harte aanbevolen.

Groetjes
Andre